Recensies

Leeuwarder Courant – Roeland Sprey, 2011

Wieke Garcia , daughter of a Spanish father and a Dutch mother , likes to take her listeners on a journey . " Wieke's world" is the name of the program that Wieke Garcia presented on Friday, March 25th in the Lawei.

 

Wieke got the music at an early age from her parents , both musically active. In the late eighties , when she was eleven years old , she came into her home and second home Spain where was captivated by the music.

 

Over the years she learned not only to master these instruments but she is also skilled on guitar and percussion.  In terms of rhythm, tone and timbre she puts herself no restrictions . The musical sources are as diverse as the music she composes like the Brazilian bossa nova. And then of course the master of this genre, Antonio Carlos Jobim, but also the fado, especially as it is sung by Dulce Pontes, left marks on Wieke's journey.

 

That she names Pat Metheny as a big inspirator, says a lot about her varied orientation . This American guitarist indeed  switches like a chameleon with great flexibility between jazz , folk and even classical. During her  tour Wieke is supported by three highly skilled and passionate musicians Stormvogel on keys , Onno Witte on percussion and Marco van Os on bass .

 

Who wants an exciting mix of world music to the fullest , is on the right spot!

 

 

Wat: Lunova, Wieke Garcia ( zang,gitaar, harp en percussie ) en Lucas Stam ( cello )

Waar: Artishock Podiumplus vrijdag 6 mei 2011.

 

Wieke en Lucas ontmoetten elkaar bij een voorstelling waarin ze beiden afzonderlijk optraden, ze jamden wat tijdens het wachten en een artstiek duo is geboren. Ze komen beiden uit Alkmaar en studeren tegelijkertijd aan het conservatorium in Rotterdam, echter, daar hebben ze elkaar nooit ontmoet. De afgelopen maanden verschuilen Wieke en Lucas zich in de opnamestudio om hun eerste cd te maken. Samen delen ze de hartstocht voor voor de fado en de bossanova. Fado, het portugese levenslied wordt in één woord in die taal neergezet als ‘saudade’, dat zoveel als (nood)lot, verdriet, heimwee, weemoed en melancholie maar ook blijheid en feest betekent.

 

Het ontstaan ronnd 1830 in het arme uitgaansleven van Lissabon. Bekende vertolkers zijn Cristina Branco, Dulce Pontes, en Mariza. De bossanova begint in de vijftiger jaren in Brazilië onder invloed van de samba, dominante basklanken en de jazz. De doorbraak komt door de film ‘Orfeu Negro’. Vertolkers: Antonio Carlos Jobim, Sergio Mendes en Astrud Gilberto. De concertzaal annex tentoonstellingsruimte van Artishock is één van de drukst bezochte artistieke podia in Soest. De Erker in de lange kant van de ruimte met op de achtergrond vier ijzeren glas-in-lood kloosterramen vormt het podium. De bezoekers vullen de zaal in een halfronde kring daaromheen. Er is tijdens de voorstelling een interactief contact. Dat verhoogt de sfeer en intimiteit op een aangename en ongedwongen manier. De moeder van Wieke kocht ooit een zelfbouwpakket, volgde de instructies en daar staat nu een keltische harp. De harp staat op de grond en wordt bespeeld vanaf een driepotig melkkrukje. 32 snaren van de harp, plus 6 van de gitaar, plus 4 van de cello doen Wieke fijnbesnaard verzuchten:’we stemmen heel wat af met al die snaren’. Wieke die een open en goedlachse indruk maakt, begeleidt zichzelf op de ‘cajon’ van oorsprong een sinaasappelkistje waar je wijdbeensop zit en tussen de benen op drumt. Verder slaat ze op de ‘Udu’, een soort vaas die het geluid van een waterval voortbengt, als ze de hals afdicht komen vanuit de diepte stotende basklanken.

 

Lucas is duidelijk verliefd op zijn cello, waar hij even makkelijk zijn eigen bewerkingen als Bach uit laat komen. Er worden nauwelijks covers gezongen en gespeeld, het overgrote deel van de uitvoering is eigen werk. Prachtige nummers als Alfonsina y el mar en Fado-Mãe vullen Artishock. Een avond met veel uitstraling en ontroering met een perfecte beheersing van de stem en instrument, makkelijke omschakeling tussen fado en bossanova en ten slotte vele toegiften. Wieke en Lucas, ze zijn aan elkaar gewaagd, een mooi duo.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.